Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit

Банско – кулинарно изкушение

СачеНеофициално, но категорично - Банско може да се нарече кулинарна столица на България. Специалитети от местната банска кухня, български ястия, европейски блюда - всички те имат едни знак - ВКУСНО, МНОГО вкусно.

Без да омаловажаваме предястията и салатите, ще споменем само някои от тях, в които има нещо типично или нестандартно, напраимер сирене по балкански или по-точно по бански. Интересната съставка тук е бански старец. Друго предложение е сирене с мед; зелева салата с препечени орехови ядки, грозде, мед и синьо сирене, “целуварки” с цвекло и т.н.

От основните ястия, безспорно най-предпочитани са предложенията на скара и на саче. Бански суджук на скара, шиш със зеленчуци и късчета месо, всякакви пържолки и филета, зеленчуци на скара. Продължаваме с бански старец с лук и гъби в саче, кавърма, телешки джолан с “мотишки картофи”, свински джолан, царевичния специалитет “баркада” с много окрашения (разбирай месца) и пр.

Шиш със зеленчуци и късчета месоБезспорната корона, обаче е на Банската капама и Чомлек.

От европейската кухня достойно е мястото на ястията със сметана, с разнообразни сосове и нестандартни добавки. Паметни предложения са болярското пиле, пиле с ябълки, роле със спанак и гъби, телешко с препечени лучени кръгчета и пр.

Многобройните предложения вървят с вино - червено или бяло и то в изобилие.

Редица бански механи вече имат собствени винарски изби, където текат дегустации на вина от всички региони на България. Не е случайно, че именно тук в Банско се провежда най-голямата Винена завера - организирана от почитателите на божествения елексир, а не от производителите - защо Виното има значение.

Ето и някои рецепти:

македонска плетеница

Македонска плетеница

*Опитайте в механа Зехтинджиева къща

Саче със свинско месо

Саче със свинско месо

*Опитайте в механа
"Зехтинджиева къща"

 

Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | култура | събития | справочник

Copyright © 25-Dec-2007 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Кулинарни Рецепти
Home