Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit


Бански старчета
Музиката не е съревнование, музиката е почерк!

Фолклорна група "Бански старчета" е създадена преди 24 години, първо като изпълнители в самодейна група, а по-късно и като професионална. Групата има издадени три самостоятелни албум, от които последният – "Що ме моме залуде" - е на пазара от 10 дни на касета, CD и DVD.

"Бански старчета" имат участия в много изяви както в България, така и в чужбина. Два пъти гостуват в Гърция за "Богородични празници", два пъти в Австрия – през 1993 г, когато имат 20 концерта за 10 дни, и през 2003 г. на концерта "Музиката в името на мира". Те са единствения оркестър за автентична българска музика, гостувал на "Моцарт бал" във Виена. Групата е избрана след прослушване и е една от петте групи, свирили на сватбата на Калина и Китан.

За един от най-големите успехи си групата счита участията си в надсвирванията за народни оркестри в Гоце Делчев, Благоевград, Кюстендил, Перник, Ямбол, Дълбок Извор и на републиканския фестивал в Стамболово, след който идват поканите за участие в чужбина.

И в трите си авторски албума групата набляга на автентичната банска музика. Песните, които групата изпълнява, са непознати дори и за по-възрастни банскалии. Такива са песните от третия албум – "Песен за Гоце Делчев", "Сбогом, майко", "Та не си се моме наспало" и др.

В момента "Бански старчета" работят по издаването на своя четвърти албум и освен на тържества и сватби свири почти всеки ден при посрещане на чужденци и гости на Банско. Предстои и турне в Германия, където ще участва в семинар за изучаване на балканския фолклор, с чиито организатори групата работи от 5 години. През 2005 г. групата преговаря за участие в празници на славянската култура в Сиатъл, САЩ.

Бански старчета - галерия
Вижте повече снимки...

Съставът на групата е:

Атанас Янчовичин – вокал, тарамбука, тамбура
Славчо Янушев – вокал, акордеон, тамбура
Тодор Малчов – вокал, акордеон, тамбура
Михаил Гроздин – вокал, кларинет
Лазар Катеринин – вокал, гайда

За връзка с групата и всякакви въпроси: (088) 823 3084

За репертоара на групата много помагат едни от най-добрите изпълнители на бански песни в града – покойният Иван Мацурев, Иван Амиджев, Перинка Осевичина, Надка Дуркова, Иван Рошков и др.

Групата изпълнява банската песен по най-автентичния възможен начин. Само при тях водачът започва сам песента, както се пее истинската банска песен – водачът дава тон, ритъм, мелодия, а вторият глас прави магията!

Девизът на група "Бански старчета" е: Музиката не е съревнование, музиката е почерк! Колкото почеркът е по-различен и четлив, толкова по реален е успехът!

<<обратно

Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | култура | събития | справочник

Copyright © 25-Dec-2007 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Xenturia.com
Home