Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit

Изграждане на ски зона Добринище

 

Таня Станчева
Пресслужба “Връзки с обществеността и медиите”

 

Кмета на община Банско Александър Краваров се срещна с представители на австрийската фирма Допелмайер (Doppelmayr), г-н Михаел Битерл регионален директор и г-н Гернот Фишер проджект мениджър, и изпълнителните директори на фирма „Добринище – БГ”АД г-н Галчев и г-н Велев.

Изграждане на ски зона Добринище

Проведената срещата е във връзка с предстоящото изграждане на ски зона Добринище и Кмета на общината разясни, че след вземането на решение от Общински съвет Банско за ски зона Добринище е учредено акционерно дружество за развитие на град Добринище „Добринище – БГ”, което е и инвеститор на новата ски зона. Съгласно решението на ОБС Банско акционерното дружество има правото да възложи изработването на проекта за ски Добринище. Той е изготвен от арх. Леков, който и проектант на ски зона Банско. Самият той презентира проекта пред представителите на Допелмайер, като разясни концепцията на изпълнение в пет етапа:

  • I етап ще включи рехабилитиране на съществуващия път до ски зоната, изграждане на паркинг и седалково съоръжение до местността „Мучарата”
  • II етап - източно от в. Безбог ще бъдат изградени 3 седалкови лифта
  • III етап - развитие на източната част от съществуващите съоръжения
  • IV етап - успоредно през всички етапи се цели и развитието на град Добринище и увеличаване на легловия потенциал, което ще създаде предпоставка за построяване на кабинкова линия от града до ски зоната. Към момента още съществуват различни варианти за местоположението на гондолата.
  • V финален етап – реабилитиране на съществуващата ски зона. Г-н Галчев обясни, че докато новите съоръжения не са пуснати в експлоатация старите няма да бъдат реновирани следователно скиорите на курорта няма да почувстват липса от любимия спорт.

Изграждане на ски зона Добринище

След краткото представяне г-н Михаел Битерл поздрави домакините с „перфектният проект”, който са изготвили и със сигурност потвърди теорията на кмета Александър Краваров за поетапно изпълнение на проекта „това е правилната посока, в която трябва да се движите и в последствие обезателно трябва да мислите за обединяването на двете ски зони Банско и Добринище” допълни шефът на Допелмайер.

Г-н Краваров каза, че акционерите на двете ски зони мислят в тази насока, но най-вече местното население трябва да осъзнае необходимостта от обединяването на курортите и да последват примера на известните европейски ски курорти.

В завършек кмета на Общината помоли представителите на Допелмайер да дадат своята експертна оценка след като се запознаят с всички детайли по проекта и да запазят своите добри професионални взаимоотношения така както при изграждането на ски зона Банско, защото „..Банско стана най-добия ски курорт в източна Европа и се надявам със същия успех да се поздравим и след години като приключим ски зона Добринище”

След приключване на срещата в общинска администрация гостите отидоха в Добринище, където ще се запознаят с техническата част и ще разгледат ски зоната.

Проектът за ски зона Добринище е внесен в Министерството на околната среда и водите  и изчаква своето одобрение, веднага след това ще стартира неговото изпълнение.

 
Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | култура | събития | справочник

Copyright © 09-Jun-2009 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Xenturia.com
Home