Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit

Велики знаменитости тренират биатлонистите на Банско

 

Таня Станчева
Пресслужба "Връзки с обществеността и медиите”

 

По покана на Ирина Никулчина, Владимир Махлаев четирикратен Световен шампион, от седмица обучава отборът по биатлон на Банско.

Махлаев е старши треньор на Националния отбор по биатлон – мъже  в Република Беларус от 9 години, а преди това за 2 години е треньор на юношите. Старши треньор е бил и на Националния отбор по биатлон на Република Украйна - жени. Тренирал е световните знаменитости - Олег Риженков, Вадим Сашурин, Оксана Яковлева, Олена Зобрилова, Олена Петрова, Нина Лемеш - все европейски шампиони и призьори от Световни първенства и купи.

В автобиографията му е записан и един сезон като треньор на Националния отбор на България, 2005/2006 год. точно преди Олимпиадата в Торино. Тогава той е треньор на Ирина Нукулчина, Екатерина Дафовска, Радка Попова, Павлина Филипова и Нина Кадева. През времето, през което ги обучава Махлаев, Ирина Никулчина както и повечето биатлонисти подобряват с 10% стрелковата си точност.

Подготовка

На въпроса как дойдохте в Банско, Владимир Махлаев отговори така:
“Ирина Никулчина ми се обажда няколко пъти и ме помоли да дойда и да помогна в подготовката на младежите. Не можех да откажа, когато ме увери, че децата са талантливи и имат голям потенциал за развитие. Сега, когато съм тук разбирам, че думите й не са били преувеличени. Децата са много сериозни и имат огромно желание да покажат по-високи резултати. Радвам се да видя такава ангажираност и помощ от страна на Община Банско в лицето на Кмета Александър Краваров.”

 Какво мислите за град Банско и какво е вашето мнение относно предстоящото Световно първенство по летен биатлон през 2010 година?
 Банско е невероятно красиво и пленително място. Изключително трудно е това, което тук е постигнато: нови хотели и модерно строителство, а друга страна старинен квартал и хилядолетна история, запазени средновековни традиции и обичаи сред младите семейства.

За Световно първенство по летен биатлон през 2010 година виждам, че се подготвя ролбан - писта, курортът разполага с отлична материална база, с добри специалисти в областта, които ще спомогнат за безпроблемното протичане на първенството. Пък Вие, хората от Банско, вече бяхте домакини на кръг от Световно първенство по ски алпийски дисциплини и вече сте придобили опит.

Отбор по биатлон

Георги Джолев, треньор на отбора по биатлон сподели, че е много горд да работи в един екип с професионалист като Владимир. “... в отбора имаме 14 деца на възраст от  15-20 години, те са гръбнака на Националния отбор, “А” и “Б” гарнитури. За момента сме отказали всички ангажименти към Националния отбор, поради подготовката им в Банско, след 6 август ще се върнат в Националния отбор. Дори мога да кажа, че за момента отборът на Банско е по-силен от Националния отбор.”                                                За този летен сезон на нашите младежи им предстои 3-IBU Европейско първенство в Банско на 1 и 2 август, IBU купа в Румъния, Световно първенство по летен биатлон в Оберхов (Германия) - края на септември.

Попитахме биатлонистите с какви впечатления са от новия им треньор, Иван Златев отговори:
Много сме доволни от методи на обучение на белоруския ни треньор, правим нови неща, усъвършенстваме нови способи. Г-н Махлаев обръща внимание и на най-малките детайли при стрелбата и на техниката при каране на ролки. Той отремонтира всички пушки, една по една – приклади и спусъци. Ние всички сме възхитени от човека, той се държи с нас като с равни, въпреки че е бил няколко пъти Световен шампион.

И в завършек Ирина Никулчина допълни:
Изключително щастлива съм, че Владимир Махлаев прие моята покана и сега е част от нашия тим. Всички знаем, че руската школа е една от най-добрите в света и нашите биатлонисти ще имат възможност да заемат методиката на Руската школа. Владимир им показва много тънкости в стрелбата и във функционалната им подготовка. Нашият отбор има нужда от оръжейник и в момента Владимир е такъв.

В отбора на Банско се очертават и бъдещи шампиони, това са: Дафинка Коева, която в момента играе в Национални отбор – жени на България, Васил Чорбаджиев, Иван Златев, Елена Георгиева, Лазар Кехайов, които са в отбора на юношите (девойки) към Националния отбор.

Сигурна съм, че в Младежкото Световно първенство ще има и наши представители и разбира се в Олимпиадата в Сочи през 2014 год.

Надявам се да можем да поканим Владимир Махлаев и през следващата година.

 
Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | култура | събития | справочник

Copyright © 22-Jul-2009 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Xenturia.com
Home