Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit
Хан "Мацурева механа"

Хан "Мацурева механа"

2770 гр. Банско, ул. "Отец Паисий" 15
Тел. (0749) 82-782, (0749) 88-334
(089) 914-2340, (089) 914-2341,
(088) 857-7759, (087) 885-4367
e-mail: matsureva@banskobg.org

Хан "Мацурева механа"

Механа

"Ех, че е убаво мойто Банско бреий..." С това стихотворение на Иван Мацурев може лесно да свържете автентичния спомен за Банско от едно време - преди бетонните хотели, крановете и бетоновозите. Защото в самия център на града една механа ви очаква с едновремешното гостоприемство, традиции и обичаи.

"Банското" на Иван Мацурев също така олицетворява самия стопанин. Със здрава ръка той ръководи семейната механа така, както са го правили банскалии и преди един или два века. Можете да видите цялото стихотворение и да чуете автора му тук.


Изберете сцена:     Салон 1    Салон 2
Интерактивна панорама - местете с мишката, за да разгледате. (Трябва да имате Java)

Открита през 1999 г, днес Мацурева механа предлага на своите гости над 100 места на закрито, с маси в 6 зали на различни нива, както и 40 места на сянка в закътаната лятна градина.

Както можете да очаквате от една истинска банска механа, тук предлагат характерните бански специалитети на жар, на плоча и в пещ, както и популярните ястия от българската национална кухня. Ще откриете и някои уникални рецепти на домакините, например Бански катък и др. Може да разгледате менюто тук.

хан "Мацурева механа" хан "Мацурева механа" хан "Мацурева механа"
хан "Мацурева механа" хан "Мацурева механа" хан "Мацурева механа"

На въпроса как в съвременния туристически бизнес могат да се запазят традиционните бански ценности, Иван Мацурев, който е от десетилетия в този бранш, отговаря разпалено: "Крайно време е банскалии да разберат, че не надценката, а оборотът правят добрата печалба. Ние разчитаме на доволните клиенти, които следващия път водят и своите приятели. Повечето от нашите гости идват отново и отново."

А персоналът? "Всеки ден изпитвам сервитьорите по менюто" казва Мацурев. "Първото, което ги научаваме в нашата механа е, че няма такова ястие, което да не може да се предложи. Няма смисъл да питат "а може ли да поръчаме еди-какво си" - може!!!"


Изберете сцена:     Градина    Салон 3
Интерактивна панорама - местете с мишката, за да разгледате. (Трябва да имате Java)

Разбира се, в механата можете да чуете автентичен бански фолклор от оркестър на живо.

И още нещо - тук не се предлагат ястия "от фризера". Не случайно някои от специалитетите са със заявка - защото истинската капама се готви бавно, с часове, и ще бъде приготвена специално за вас, когато си я поръчате.

Настаняване в хан "Мацурева механа" >>

Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | култура | събития | справочник

Copyright © 02-Jan-2008 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Пожелания за Коледа
Home