Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit
   

www.bansko.bg – хронология на събитията

НАЧАЛОТО

Януари 2001 – Общината в лицето на тогавашния кмет Георги Тасев сключва договор за сътрудничество с ЕвроОфис ЕООД (София), по силата на който фирмата ще изгради и поддържа сайт на Банско на адрес www.bansko.bg, като се задължава безплатно да публикува всички предоставени от Общината материали и да се грижи за доброто представяне на Банско в Интернет. Като компенсация за извършените услуги фирмата получава правото да събира пари за реклама на сайта. Договорът е за срок от две години с автоматично продължаване и не е прекратен и до днес. (Договорът може да бъде показан на всеки желаещ да се убеди в това).

12.03.2001 – сайтът www.bansko.bg стартира и започва да набира популярност.

Още същата година сайтът е вече №1 в Google за Банско.

ВЪЗХОД

2003 – На проведените местни избори тогавашният заместник-кмет Александър Краваров е избран за кмет на Банско. Работата на нашия екип с общинската администрация продължава още по-добре от преди, особено когато към нея се присъединява заместник-кметът Ивайло Ръхов, млад професионалист с разбиране за ползата от модерните медии и важността им за развитието на Общината.

2004 – Поради разрастването на бизнеса, отделът за уебдизайн на ЕвроОфис се регистрира като отделна фирма, Xenturia ЕООД. Договорът на Община Банско с ЕвроОфис ЕООД продължава да е в сила, а Xenturia поема изпълнението на задълженията по него. Публикуваните на сайта новини през годината са около 60.

2005 – Сайтът на Банско задминава сайта на София по посещаемост съгласно официалните статистики на двата сайта. Публикувани са над 80 новини.

2006 – Поради нарасналия интерес от страна на хотели, частни квартири, механи и други обекти, се въвежда структуриране на каталога, като обектите се разделят по категории. Общият брой включени обекти е около 80. След като на новия пресцентър на Общината е възложено изпращането на новости, публикуваните новини през годината нарастват до 400.

Екипът на Xenturia получава редакторски права в световния каталог Dmoz, в категорията "Банско" на български и английски език. Екипът създава и поддържа също и каталога bansko.start.bg. Започва запълването на тези каталози с информация за Банско и обектите. Включването и на двете места е безплатно.

2007 – Стартира раздел "Имоти", който отразява повишения инвеститорски интерес към тази област. Включените в каталога обекти са повече от 100. Публикуваните новини от Общината са над 400.

ПАДЕНИЕ

26.10.2007 – секретарят на общината Веселина Дурчова звъни по телефона на Николай Спиров (управителя на Xenturia) и директно го обвинява в агитация на сайта на Общината в полза на друг кандидат. След кратък спор се изяснява, че има предвид сайта на кандидата Грънчаров (директорът на Природен парк Пирин), както и списъка с кандидатите за кмет, публикуван на www.bansko.bg. След безуспешен опит да й се обясни, че сайтът на Грънчаров няма нищо общо нито с Xenturia, нито със сайта на Банско, а списъкът на кандидатите е взет от ЦИК, скандалът ескалира в лични нападки от страна на Дурчова.

Веднага след този разговор Николай Спиров се обажда на кмета (в момента в предизборна кампания) Краваров, за да изясни недоразумението, и става ясно, че според кмета на сайта на общината имало реклама на Грънчаров, който е най-яростният му опонент. Отново опитът да се обясни, че това са измислици, е неуспешен.

28.10.2007 – на местните избори кметът Александър Краваров очаквано е преизбран още на първи тур.

29.10.2007 – по заповед на секретаря на общината В. Дурчова PR-отделът прекратява ежедневното подаване на материали за сайта. Всички медии, които имат навика да вземат новините за Банско от сайта, остават без този информационен канал.

08.11.2007 – в кабинета на кмета в Банско се провежда среща на кмета Ал. Краваров с управителя на Xenturia Н. Спиров. Пред странични свидетели се прави опит за изясняване на противоречията между страните, отново се отправят обвинения в неправомерна агитация на кандидат-кмет, отново се посочва, че това не отговаря на истината, но кметът отказва да приеме този вариант и категорично заявява, че екипът на общината не желаел вече да работи с Xenturia. Н. Спиров напомня на кмета, че има действащ договор за поддръжката на сайта, и го информира за тежките последствия от внезапно спиране на сайта, които ще понесат почти 100 хотела и туристически обекта, чиито собствени сайтове са част от bansko. Кметът Краваров заявява (пред свидетели), че изобщо не го интересува изпълнението на договора и ни най-малко не се вълнува какво ще стане с обектите, които ще изгубят своите сайтове.

Въпреки това на срещата се постига ясна договореност, че по въпроса предстои да се вземе решение, и ако то е за прекратяване на съвместната работа, ще се изготви план за най-малко 3-месечен преходен период, така, че да няма пострадали. Участниците в срещата се разделят в атмосфера на сътрудничество и без особени разногласия.

Още същия ден кметът отменя заповедта на Дурчова да не се подават новини към сайта. Работата продължава в нормален ритъм.

17.12.2007 – неизвестна фирма, представяща се под името „3D web design” разпраща до голям брой туристически обекти е-мейл, в който се съдържа предупреждение, че сайтът вече ще се изработва от тях, до няколко дни ще бъде прехвърлен и се прилага за доказателство макет на новия сайт, в дизайна на който са използвани нелицензирани авторски снимки, взети от досегашния сайт, и принадлежащи на екипа на Xenturia.

Също така се твърди, че договорът на „Xenturia” с Общината е изтекъл (което е невярно, най-малкото защото такъв договор никога не е имало) и де факто се твърди, че нашата фирма извършва измама, като събира пари за участие в сайта. За тези твърдения срещу въпросните лица се извършва предварително проучване и ще бъде заведено дело по няколко обвинения.

Съобщението обяснимо всява паника сред потребителите на сайта.

17-19.12.2007 – Управителят на Xenturia Николай Спиров провежда множество разговори по телефона с кмета Александър Краваров. Същият в първия момент е очевидно изненадан от разпратеното съобщение, обещава да провери нещата, и впоследствие заявява, че тези „момчета” със сигурност няма да поемат сайта, след като са забъркали скандал още преди да са започнали. Кметът отново уверява, че няма да се предприемат никакви действия, които да навредят на потребителите на сайта и гражданите на Банско.

21.12.2007 (петък) преди обяд – наш колега от конкурентна фирма провежда среща с отговорните лица в Общината, като заявява интереса си неговата фирма да поеме сайта. Получава твърдо уверение, че преди 2008 г. няма да се предприема нищо, и че е добре дошъл за такива преговори в близко бъдеще. Колегата беше останал с убеждението, че още нищо не е решено.

21.12.2007 (петък) 17:15 – сайтът е прехвърлен без предупреждение в последните минути на работния ден. Около 100 хотела и други обекти остават без своите интернет страници, поместени там, и повечето дори без e-mail в навечерието на празниците. Потърпевши са всички, от малки семейни хотели и частни квартири до известни хотели като „Глазне”, „Пирин” и „Банско”. Новият сайт очевидно е същият от макета на „3D web design”, заедно с нелицензираните снимки, но името на тази фирма е премахнато и сайтът се представя от името на „Таурус Дизайн” – рекламна агенция от София, собственост на банскалията Димитъ Мацурев и традиционно обслужваща Общината с изработката на печатни материали..

21.12.2007 (петък) 19:00нашият сайт вече работи на резервния си адрес, www.banskobg.org, заедно с каталога на хотелите и механите. Адресът, разбира се, все още не е популярен.

22.12.2007 – За първи път от шест години www.bansko.bg слиза от първата позиция в Google както на български, така и на английски език.

24.12.2007 - 01.01.2008 – Екипът на Xenturia работи през целите празници, за да промени препратките към сайтовете на потърпевшите хотели в каталозите bansko.start.bg и dmoz.org, на които сме редактори. В резултат на това сайтовете на хотелите все пак реализират посещения.

Много от потърпевшите обекти се свързаха с нас по телефона през този период и с всеки договорихме по кой от предложените начини да му помогнем. На обявените на новия сайт www.bansko.bg телефони не отговаряше никой, както после се изясни, фирмата не работи по празниците и не отговаря на клиенти.

ПО-НАТАТЪК...

04.01.2008 – След като през целите празници нямаше връзка с тях и хотелите не можеха да получат никаква информация, Таурус дизайн разпрати най-после офертата си на хотелите. Цените са 3 до 5 пъти по-високи от тези на Ксентуриа. Въпреки това много от нашите клиенти бяха обнадеждени от присъстващите в офертата такси за поддомейн .bansko.bg и e-mail @bansko.bg - на това възлагаха надежди да възстановят поне за известно време популярните си адреси и да ги направят да препращат към новите.

04.01.2008, 18:00 – В телефонен разговор управителят на Таурус дизайн г-н Мацурев увери управителя на Ксентуриа Н. Спиров, че няма за цел да се води война и получи в отговор същите уверения. Също така се изясни обаче, че таксите за поддомейн и e-mail в bansko.bg важат само за техните клиенти, а не както досега - за всички желаещи. Т.е. един хотел е принуден да заплаща високата такса за участие в сайта, за да си запази (срещу допълнително заплащане) уеб и мейл адреса.

В същия разговор г-н Мацурев заяви, че не познава и няма нищо общо със скандалната фирма "3D уеб дизайн", която разпрати писмото от 17.12.2007 и вероятно от Общината е изтекла информация и предварителните снимки на макета, и някой се е възползвал да ги обяви за свои. За съжаление не така стоят нещата на сайта на въпросната фирма - въпреки, че вече е премахната информацията за Банско, все още пише друго (правописът е запазен): "Новия дизайн е резултат от започналото сътрудничество с нашия нов партньор - агенция за маркетинг и дизайн Таурус Дизайн." (снимка) За всеки специалист е очевидно, че новият сайт bansko.bg и сайтът на "3D уеб дизайн" са правени от едни и същи хора.

10.01.2008 – След няколкодневни колебания новият сайт bansko.bg слезе окончателно на трето място в Google при търсене както на "bansko", така и на "банско" - нещо, което не се е случвало за последните 6 години. Обяснението е, че за Google това е нов сайт, с други страници, и е нормално постепенно да губи рейтинга, изработен от старите страници, докато търсачката изключва постепенно изчезналите хиляди страници от сметките си. Нашият сайт banskobg.org варира между 17 и 19 място за "банско".

 

Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | култура | събития | Dream Dictionary | Съновник | справочник

Copyright © 10-Jan-2008 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Xenturia
Home