Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit
   

Скандалът с официалния сайт на Банско – www.bansko.bg

КАКВО СЕ СЛУЧИ?

На 21.12.2007 г, в края на работния ден преди празниците Общинска администрация - Банско подмени без предупреждение официалния сайт на Банско - www.bansko.bg, като в нарушение на текущия си договор с ЕвроОфис ЕООД пренасочи сайта към сървъра на друга фирма, с която се твърди, че също е сключила договор. Цялата хронология на събитията.

КАКЪВ Е ТОЗИ САЙТ - www.bansko.bg?

Сайтът www.bansko.bg се изработваше от софийската фирма ЕвроОфис ЕООД (сега Xenturia.com) в изпълнение на дългосрочен договор от 2001 г., според който Общината не заплаща нито стотинка за огромната работа, а срещу това фирмата се задължава да публикува цялата необходима информация и да поддържа рекламата на туристическия бизнес, като събира съответните такси от рекламираните обекти като единствено заплащане за цялата работа по сайта.

Още същата 2001 година сайтът излиза под №1 в търсачките за "банско" и задържа първото място до подмяната на сайта на 21.12.2007, когато слиза на второ място. (Ефекта от внезапната подмяна на сайта с друг тепърва ще се види). Най-важните страници от сайта имаха престижния Google рейтинг PR5 и PR4.

Към декемрви 2007 г. сайтът отбелязва средно 1,800 посетителя (13,000 страници) дневно , с което задминава повечето сайтове на общини в България, включително и сайта на София. Обемът на натрупаната през годините информация е 4200 страници и 8500 изображения, сред които основно страници на български и английски и в по-малка степен руски, френски и немски език.

Екипът поддържа тясно партньорство с Планинската спасителна служба, от която получава надеждна информация за състоянието на пистите и времето в планината. Екипът поддържа също така още десетки сайтове за Банско, излизащи на първа и втора страница в търсачките за "банско", например каталога bansko.start.bg.

Всички посочени характеристики в момента могат да се открият на новия адрес на сайта, www.banskobg.org.

КАКВИ СА ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ СЛУЧИЛОТО СЕ?

Всичките около 100 обекта (хотели, частни квартири, механи), от години разчитащи на реклама в най-популярния сайт за Банско, внезапно останаха без тази реклама, точно за Коледните и новогодишните празници. Но това далеч не е най-лошото - голяма част от тези обекти останаха и без своите сайтове, които бяха изградени като под-сайтове (т. нар. поддомейни) на bansko.bg. Повечето от тях останаха дори и без електронна поща, тъй като ползваха за кореспонденцията си престижния адрес @bansko.bg. Всичко това им беше отнето без предупреждение и без никакво обяснение, освен мъгляви намеци и слухове за някакви политически причини.

Щетите, нанесени на частните хотели, останали без електронна поща и без уебсайтове в дните на най-усилената им работа, могат само меко да се нарекат "значителни". Тепърва предстои да се видят и дългосрочните щети за общината и туризма в региона - от прекратяването на рекламата на толкова обекти, от пускането в Интернет на сайт без съдържание и с непрофесионален вид и изпълнение, очевидно без сериозно обмисляне и стратегия.

И КАКВО ПО-НАТАТЪК ?

В зависимост от начина, по който се поддържа сайта занапред, неговият рейтинг може да спадне драстично или в най-добрия случай да се запази същия. Междувременно има поне още 2-3 добри сайта за Банско, към които сега се присъединява и новият адрес на досегашния Официален сайт - www.banskobg.org. Потърпевшите хотели могат да се рекламират в най-добрия засега каталожен сайт за Банско - bansko24.com

Специалните ни предложения към нашите лоялни клиенти.

Всички усилия за максимално бързото елиминиране на тежките щети от тази скандална постъпка ще бъдат обединени в кампания "Подкрепа за истинското Банско" и ще се координират от тази страница.

Все още няма изявления относно евентуални съдебни мерки срещу постъпката на Общината. Позицията на управителя на Ксентуриа по скандала.

За повече информация пишете на info@xenturia.com или се обадете на тел. (088) 8570325.

 

 

Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | култура | събития | справочник

Copyright © 07-Jan-2008 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Xenturia
Home