Municipality History Sports & tourism Culture & heritage Events Places to visit

Пирин

На юг от Банско е разположен Националният парк "Пирин", включен в списъка на националните паркове и резервати на ООН, както и в списъка на културните и природни забележителности на Юнеско. Паркът е богат със своите езера, водопади, пещери, вековни дървета и исторически места. В местностите Чалин валог, Тодорова орница, Демянишка поляна, Шилигарника, както и в хижите Вихрен, Демяница, Бъндерица, Гоце Делчев, Безбог се намират прекрасни условия за летен и зимен туризъм и отдих със ски-лифтове и влекове.

Известни са Банските и Добринишки минерални води, резерватът "Баюви дупки - Джинджирица".

За защитени природни обекти са обявени водопадите Бъндеришки скок, Демянишки скок, Юленски скок, скалното образование Сватбата, пещерата Бъндерица, 7 вековни дървета, едно от които е Байкушевата мура.

Планинарството съдържа всички необходими компоненти за здравното общуване с природата, смяна на обстановката и най-главното: физическа активност. То притежава и други характерни особености – достъпно за всички възрастови групи, възможност за лесна организираност, по силите на всеки човек, тъй като натоварванията могат да се дозират според възможностите на всеки. В тази връзка в Пирин са маркирани и до известна степен стандартизирани доста маршрути, които дават възможност на най-голям кръг от хора, съобразно техния пол, възраст и възможности да ги преминат и да се насладят на красотите на планината. Ски училище "Пирин 2000" в Банско предлага следните маршрути:

Х. Дамяница - Газейска река -
Газейски езера -
вр. Голям Полежан - вр. Безбог
Времетраене около 5 - 7 часа

 

Х. Безбог - заслон Тевно езеро
Времетраене 4 - 5часа

х. Демяница - х. Безбог
времетраене 5 - 6 часа

Х.Вихрен - х.Демяница
Времетраене 4 - 5ч.

 

Х.Яворов - х.Вихрен
Времетраене 9 -10ч.


Изкачване на вр.Вихрен (2914м.н.в)
Банско-х.Вихрен (автобус 30 - 40мин.)
Х.Вихрен-вр.Вихрен-х.Вихрен ( 4 -5ч.)

 

Бърза навигация : начало | община | история | туризъм | Sandanski | Добърско | култура | събития | справочник

Copyright © 25-Dec-2007 The Municipality of Bansko. Site designed & maintained by Dream Dictionary
Home